neljapäev, 9. september 2010

Teie olete mu sõbrad, aga ...

"Teie olete mu sõbrad, kui te teete, mida ma teid käsin" kirjutab eestikeelne piibel Jh 14:15. Kreeka keelne piibel kirjutab, kui te armastate mind, siis pidage mu käske. Teil on agape, kui te peate käske!

Selleks et olla Jeesuse sõber, on vaja esiteks agape - Jumala armastust. See on sõbra tunnus. Kui te teete, mida ma käsin, siis te olete sõbrad! See on minimaalne nõue. Kui teil agape puudub, et suuda te midagi teha. Kellel on agape, annab elu oma sõprade eest! See on maksimaalne nõue. Maailm tunneb sõpru häda järgi (Sõpra tuntakse hädas), Jeesus tunneb sõpru armastuse käsu järgi. Maailm ütleb: sõpra tuntakse hädas. Jeesus ütleb: kui te peate minu käske.

See kirjakoht selgitab sõpruse alused selgelt. Iseloomuomadus "sõbrad", kohaldatakse Kristuse jüngritele ja kuulub mitte ainult tema apostlitele, vaid kõigile:
  • kes Kristust armastavad,
  • usuvad temasse ja
  • on nõus talle alluma.
Kellele Kristus on ilmutanud end sõbrana ja elades oma elu sõprade jaoks. Sest see näitab selgelt, et ta elab kooskõlas temast avaldatud vanade kirjadega, elu on kooskõlas tema isikuga, kellele oli määratud anda oma elu meie eest, mis tuleb tema suurest armastusest, mille ta on valmistanud neile, kes käivad tema järgi rõõmsalt ja kuulekat.

Sõprust ei tunta sellest, et te teete seda, millest Kristus on huvitatud, et olla Kristuse sõber; et peaks täpselt järgima kõiki tema käske ja eeskuju, mida ta teinud on, vaid sõpruse motiiviks on armastuse printsiip. Agape! Ja kui keegi tahab olla Kristuse sõber, siis tuntakse teda armastusest. Piibel ütleb, et teil ärgu olgu mitte ühtegi võlga, kui võlg armastada. See tähendab, et meie sõpruse motiiviks ei saa olla teenete kogumine. Mis mõjutab inimestevahelisi suhteid. "Ma olen sulle nüüd teene võlgu" öeldakse vahel. See ei ole agape. Jumalat ei saa kinni maksta. See ei ole armastuse printsiip. Aga Kristuse sõber annab oma elu sõbra eest. Kuidas sõber saab selle eest tasuda?!

Kristuse sõbrad tunneb ära armust. Arm on teenimata soosing. Mida ei saa kuidagi tasuda. Kristuse sõbrad surevad sõpruse nimel ja nende motiiv asub südames, see on agape armastus.

"Aga ka teie vanemad ja vennad ja sugulased ja sõbrad reedavad teid ja lasevad mõned teie seast surmata" Lk 21:16. Teie rõõmustage! Hõisake, sest see on Jumala arm, kui teid Kristuse pärast taga kiusatakse, kirjutab piibel. Kristus ei reeda oma sõpru mitte kunagi!

"Armastuse me oleme ära tundnud sellest, et Kristus on jätnud oma elu meie eest; ning meie oleme kohustatud jätma oma elu vendade eest" 1Jh 3:16. Ja kes peab tema käske, püsib Jumalas ja Jumal temas. Temas on agape! See ongi Jumala armastamine, et me peame tema käske, ja tema käsud ei ole rasked.

Kommentaare ei ole: