reede, 22. oktoober 2010

Kui pikk oli Noa laev?



"Kui pikk oli Noa laev?" küsimust on tihti küsitud.

Piibel kirjutab, et Jumal ütles Noale, kui suur tuleks laev teha: "Tee enesele laev goferipuust; laev tee kambritega ja pigita seda seest ning väljast maapigiga! Ja tee see nõndaviisi: laeva pikkus olgu kolmsada küünart, laius viiskümmend küünart ja kõrgus kolmkümmend küünart; valmista see küünramõõdu järgi." 1 Moosese 6 ptk 14-15 salm.



Ps. Goferipuu kohta on arvatud, et see pärines Armeenia mägialadelt ning võis sarnaneda küpressile. Küpress on sihvakas ja kasvab kõrgusesse.



Pildil: küpress.

Kuid ka Eestis võib neid kohata parkides või koduaias.

Mida tähendab küünar? Kui pikk on küünar?

Mõõtühikute ajalugu on rikas. Läbi ajaloo on olnud kasutusel sajad erinevad mõõtühikud seoses inimese kehaosadega. Küünar (käsivars) on tuntud pikkusühik erinevate kultuuridel ja üldiselt mõistetav pikkus. Näiteks antiikajal oli vanadel roomlastel üks küünar 44 sentimeetrit. Vanadel kreeklastel seevastu 2 sentimeetrit pikem kokku 46 sentimeetrit. Egiptlastel oli küünar veelgi pikem, 54 sentimeetrit. Kuid palestiinas oli küünar koguni 64 sentimeetrit. Ka eestlastel on küünar kasutusel olnud ja see oli 53 sentimeetrit pikk.

Milline oli Noa küünar?

Kui Jumal andis Noale käsu ehitada laev, siis ilmselt kasutas Noa laeva pikkuse mõõtmiseks ikkagi oma kehaosa. Kui pikk oli Noa küünar? Seda kahjuks pole võimalik öelda, aga küllap oli see ka umbes vahemikus 50 kuni 60 sentimeetrit pikk, kuid väheusutav, et pikem kui 70 sentimeetrit.

Kui nüüd Noa küünar oli näiteks 50 cm pikk, siis teeks see Noa laeva pikkuseks 150 meetrit, mis on umbes sama pikk maa kui pooleteist jalgpallimängu väljakut.

Noa laeva laius oli sel juhul 25 meetrit. Aga kõrgus 15 meetrit, sama kõrge on umbes 5-korruseline kortermaja.

Noa laev oli kuni 19. sajandini suurim inimeste poolt ehitatud puidust laev.



Esimene umbes sama suur puidust laev valmis alles aastal 1858, mille nimeks sai Brunel´s Great Eastern, selle pikkus oli 211 meetrit, seega arvatavasti vaid 50 meetrit pikem kui Noa poolt tehtud. 50 meetrit on umbes sama pikk maa kui 10 sõiduautot seisaksid tihedalt üksteise järel liiklusummikus.

Kuid 200 meetrit on umbes nii pikk vahemaa kui autol tuleb maanteel läbida alates esimesest hoiatusmärgist "anna teed" kuni algab peatee. Sama pikk oli ka Great Eastern, mille kohta saad lugeda veel siit






Edasi ehitati laevad juba terasest ehk metallist.

Millised mõõte laevade puhul vaja läheb, saad lugeda: laevamõõdud

Loe lisaks mõõtühikute ajalugu

Kommentaare ei ole: