kolmapäev, 4. jaanuar 2012

Kahjulikud ained kosmeetikas

Kahjulikud ained kosmeetikas jõuavad naha kaudu vereringesse.

Kui kosmeetikatoode jääb naha pinnale, siis see ei mõjuta organismi funktsioone, kuid paljud uuringud kinnitavad, et kosmeetika toodetes kasutatud ained ja kosmeetika komponendid on väga kahjulikud, kuna tungivad läbi naha meie kehasse.

Kosmeetikatoodetes kasutatakse umbes 10 000 ainet, mis on Euroopa Liidus käibel. Kuidas need mõjuvad inimese tervist ja keskkonda, sellest on olemas vaid napp info. Siinkohal lisame tabeli kahjulikest ainetest. Kahjulikud ained kosmeetikas on kirja pandud eesti keeles, inglise keeles ja viisil, kuidas need on pakendil. Loodetavasti lihtsustab see neid üles leida kosmeetikast. Ärge uskuge pakendite tekste, kus on kirjas „looduslik“, kuna need kosmeetika tooted sisaldavad samuti kahjulikke aineid. Olge ettevaatlikud ja teadlikud, millised on kahjulikud ained kosmeetikas. Hoidke oma tervist, aga ka oma lähedaste tervist!


Kahjuliku aine nimetus

Kahjulik mõju nahale ja organismile.

------------------------------------------------

Diazolidinüül karbamiid (Diazolidinyl urea)

Peamine dermatiidi põhjustaja. Sisaldab kantserogeenseid kemikaale. On väga ärritav (eriti silmadele, aga ka nahale). Sissehingamisel väga mürgine, võib tekitada nina- ja kurguärritusi, köhimist, hingamisraskusi. Kasutatakse antiseptikuna.

Imidazolidinüül karbamiid (Imidazolidinyl Urea)

Parabeenide järel teisel kohal kõige enam kasutatavatest säilitusainetest kosmeetikatoodetes. Võib põhjustada dermatiiti,eraldada formaldehüüdi. Seda on leitud: beebišampoonides, tavašampoonides, vanni- ja kehaõlides, kehapulbrites, lõhnaõlides, niisutajates, meigis.

Parabeenid (Methyl-, propyl-, butyl-, ethylparaben)

Kõige enam kasutatud säilitusaine kosmeetikatoodetes. Parabeenid häirivad östrogeenide taset, seostatakse rinnavähi tekkega. Avastatud on ka nõrk mõju paljunemisvõimele.

DEA, MEA, TEA (Diethanolamine, Monoethanolamine, Triethanolamine)

Häirivad hormonaalsüsteemi, võivad viia rinnavähi moodustumiseni. Nende kemikaalide kantserogeensete omaduste tõttu on nende kasutamist Euroopas juba piiratud.

Propüleenglükool (Propylene Glycol)

Gaasist saadud värvitu ja peaaegu lõhnatu siirupine vedelik, mida kosmeetikas kasutatakse niisutajana. See tungib kergesti läbi naha ja võib nõrgendada valkude ja rakkude struktuuri. Kasutatakse antifriisis ja pidurivedelikes. Propüleenglükool on nii tugev, et suudab eemaldada koorikloomad paadi küljest!
Kuna Propüleenglükool tungib nii kiiresti läbi naha, hoiatab EPA selle kokkupuutest nahaga, et vältida selliseid tagajärgi nagu aju-, maksa- ja neeruhälbed.

Triklosaan (Triclosan)

Kasutatakse antibakteriaalse ainena deodorantides, hambapastades, vedelseepides. See on bioakumuleeruv aine, mis jääb pidama rasvkudedesse ega lagune seal. Vähkkasvaja oht.


Naatriumlaurüülsulfaat , Naatriumlaureaatsulfaat (SLS, SLES või Sodium Lauryl Sulfate, SodiumLaureth Sulfate)

Tööstuslikud puhastusvahendid, mis võivad põhjustada tõsiseid tervisehädasid. Kasutatakse autopesu-, garaazipesu- ja mootoripuhastusvahendites, ning enamikes kosmeetikatoodetes, mis vahutavad (šampoonid, hambapastad, vannivahud, näopuhastus- ja kätepesuvahendid). Neid kasutatakse, kuna nad on odavad. Väga väike kogus SLS ja SLES toodab suure koguse vahtu. SLS ja SLES võivad kahjustada maksa, kopse, immuun- ja närvisüsteemi. Võivad tekitada silmaärritusi, hingamisteede kahjustusi.
SLS ja SLES püsivad kudedes kuni 5 päeva ja võivad moodustada nitraate ja nitroosamiine (kantserogeensed ained).

Formaldehüüd (Formaldehyde)

Toksiline kemikaal, mida kasutatakse liimi valmistamisel, aga ka säilitusainena mõningates kosmeetikatoodetes. See on kantserogeenne ja neurotoksiline. Selle aine neelamine ja suures koguses sisse hingamine võib olla surmav. Võib tekitada spasme, hingamisraskuseid, turseid ja kopsupõletikku.

Ftalaadid (Phtalates)

Kasutatakse naha niisutajana, aga ka plastiku pehmendajana. Mõjutavad hormoonide käitumist, mõjuvad halvasti viljakusele. Ohtlikud rasedatele naistele ja sündimata lastele. Tuntud kui tõsiste arengudefektide tekitajad katseloomadel.

Isopropüül alkohol (Isopropyl Alcohol)

Väga kuivatav ja ärritav. Lõhub naha immuunsusbarjääri, muutes selle vastuvõtlikumaks bakteritele ja viirustele. Valmistatud propüleenist, petrooleumi derivaadist. See võib käituda „kandjana”, kiirendades teiste ohtlike ainete imendumist nahka.
Võib tekitada pruune laike ning kiirendada naha vananemisprotsessi. Selle aurude sisse hingamine võib tekitada peavalu ja –pööritust, depressiooni, oksendamist ja isegi koomat.


Mineraalõli, petrolaatum, parafin, vaseliin (Mineral Oil, Petrolatum, Paraffin, Paraffinum Liquidum, Petroleum Jelly)

Mineraalõlid, petrolaatum jt on kõrvalproduktid, mis saadakse petrooleumist bensiini valmistamisel. Kuna see on kõrvalprodukt ja seda saadakse alati väga suurtes kogustes, ei maksa see peaaegu mitte midagi ja seetõttu kasutavad seda enamus kosmeetikafirmadest. Mineraalõlid on enamike beebitoodete võtmekomponendiks!
Mineraalõlid moodustavad nahale kile, mis takistab hooldavate ainete imendumist ja jääkainete eraldumist. Nad ummistavad poore.
Mineraalõlisid sisaldavaid kreeme kasutades kogunevad mürkained ja bakterid nahka ja selle tagajärjel tekivad vistrikud ja nahk muutub elutuks.
Mineraalõlid takistavad naha normaalset ainevahetust ja pikaajalisel kasutamisel hoopis kuivatavad nahka. Neil pole mingisugust nahka toitvat toimet.
Õhuke plastikutaoline kiht, mis tekib nahale peale mineraalõlide kasutamist, aeglustab drastiliselt D-vitamiini tootmisprotsessi. Kohe, kui satume päikese kätte, hakkab nahk tootma D-vitamiini, mis on üks vajalikumaid aineid meie keha jaoks. Nahka kattev mineraalõlidest tekkinud kile ei lase sellel protsessil aga aset leida. Sellest võib tekkida D-vitamiini puudus, mis on eriti ohtlik just lastel.

Polüetüleenglükool (Polyethylene Glycol (PEG))

PEG-e kasutatakse kosmeetikatoodetes pehmendajatena, niisutajatena ja emulgaatoritena. Häirivad naha loomulikku niiskustasakaalu, tirides nahast välja naturaalsed õlid. Võivad olla kantserogeensed.

Polüetüleenglükool (Polyethylene Glycol (PEG))

PEG-e kasutatakse kosmeetikatoodetes pehmendajatena, niisutajatena ja emulgaatoritena. Häirivad naha loomulikku niiskustasakaalu, tirides nahast välja naturaalsed õlid. Võivad olla kantserogeensed.

Dimetikon (Dimethicone)

Niisutamiseks kasutatav silikoon, mis tekitab nahale sellise kihi, mis ei lase nahal hingata ega jääkaineid väljutada. Kui seda ainet sisaldavat toodet palju kasutada, võib see koguneda maksa ja lümfisõlmedesse ning kasvajaid moodustada.

Lõhnaained (Fragrance, Parfume)

Tavaliselt kasutatakse kosmeetikas, et tappa teiste koostisosade lõhna või anda tootele healõhn. Need võivad mõjutadakesknärvisüsteemi, häirivad metabolismi, hormoonide tööd. Võivad tekitada peavalu,-pööritust, hingamisraskusi, lööbeid, oksendamist, hüperaktiivsust ja tundlikust.

Talk (Talc)

Kasutatakse dekoratiivkosmeetikas ja nahale raputamiseks. Talk sisaldab aineid, mis provotseerivad kopsu- ja munasarjavähki. Seetõttu ei tohiks puudrit, mis sisaldab talki, kasutada näol, kõhul ja genitaalide piirkonnas. Vältida tuleks puudreid, mille aluseks on talk.

Kommentaare ei ole: