neljapäev, 12. jaanuar 2012

Toiduga vähkkasvaja vastu

Toitumisel ja vähkkasvaja tekkel on tihe omavaheline seos. Vähkkasvaja tekkimist või selle arenemist on võimalik toidu abil mõjutada. Värkseid puu- ja köögivilju sisaldav menüü aitab enneteda vähkkasvajat, kuid mitte kõik puuviljad. Kui teil on avastatud vähkkasvaja, siis organismi võitlust vähktõvega te saate kaasa aidata, kui te sööte puhastavaid toitaineirikkaid toiduaineid. Need peavad sisaldama kasvajate arengut pärssivaid fütokemikaale. Siinkohal lisame nimekirja toitudest, mida tuleks süüa kas vähirakkude hävitamiseks juba eos või nende arengu pärssimiseks.

Brokoli
Toitained: b3, b5, c, e, foolhape, beetakaroteen, kaltsiuim, raud, tsink, sulforafaanid (ristõielistes ja lehtköögiviljades leiduvad antikartsinogeensed vähktõvega võitlevad kemikaalid).


Brokoli on üldse hea toit haigustega võitlemisel, kuna see sisaldab teistest köögiviljadest mõjuvõimsamaid toitaineid. Brokoli on immuunsüsteemile elulise tähtsusega, kuna on antioksüdantne, aga sisaldab rikkalikult karotenoide, mis aitavad parandada harknäärme tegevust. Aga eelkõige sisaldab brokoli sulforafaane, mis on võimsad vähktõvevastased kemikaalid, kuna võitlevad juba kasvajate tekke vastu. Brokolil on ka mürkaineid väljutav omadus, mis puhastab maksa.

Püüa süüa brokolit 2-3 korda nädalas, nii aitad organismil ennetada vähkkasvajat.


Roosakapsas
Toitained: b2, b5, b6, c, foolhape, beetakaroteen, kaalium, glükosinolaadid (taimsed kemikaalid, mida leidub rohelistes lehtköögiviljades ja millel on tõhusad vähi vastased omadused), kiudained.


Roosakapsas on üks parimaid glükosinolaatide allikaid, mis aitab organismil toota vähki ennetavaid ensüüme. Roosakapsas sisaldab ka vitamiini b5, mis on immuunsüsteemi stimulaator, kuna vallandab antikehade tootmise.


Kirss (kirsid)
Toitained: c, kaalium, antosüaniidid (tumepunased pigmendid, millel on antioksüdantsed omadused ja mis hoiavad vere vedelana), ellaaghape (vähktõvega võitlev taimne hape, seda leidub peamiselt tumedates marjades).

Kirsid on kasulikud organismi puhastajad ja vajalikud vähi ennetuses. Ellaaghape blokeerib vähirakkude arenguks vajalike ensüümide tootmist. Rikkalikud antioksüdandid on kehal vajalikud haigustega võitlevate kemikaalide sünteesimiseks, aga c-vitamiin aitab toime tulla viiruste ja bakterite rünnakuga. Kirsidel on ka põletikuvastased omadused, mis leevendavad reumaatilist liigesepõletikku ja padagrat. Kirsivartest valmistatud leotis on traditsiooniline põiepõletiku ravim.

Kikerhernes (kikerherned)
Toitained: b2, b3, b5, e, foolhape, raud, kaalium, tsink, kiudained, valgud.

Kikerherned sisaldavad proteaasi (valke lagundav fregment) pärssijaid, mis tõkestavad vähirakkude DNA-d hävitava tegevuse. Kikerhernetest saab organism ka isoflavoone, taimseid kemikaale, mis muudetakse soolestikus kehaomast hormooni östrogeeni matkivaks aineks, aidates ennetada östrogeenitaseme kõikumist premenstruaalse sündroomi ja rinnavähi puhul.

Greip
Toitained: c, beetakaroteen, foolhape, kaalium, lükopeen, flavonoidid, kiudained.

Greip puhastab keha mürkainetest ja tugevdab immuunsüsteemi. Kõik greibi osad on võimsad puhastid. Greibi viljalihas ja koores on ained, mida peetakse vähktõve arengu pärssijateks. Viljaliha sisaldab ohtralt pektiini - lahustavat kiudainet, mis ennetab südamehaigusi. Pektiin seob ja viib organismist välja mürk- ja jääkained. Roosa greip sobib kõige paremini neile inimestele, kes kibedat maitset ei talu. Greipi tuleks süüa ilma lisandita. Greibi valge säsi sisaldab eriti palju pektiini, nii et südamele maksimaalse kasu saamiseks võiks ka säsi ära süüa. Greibi lõhn pärsib söögiisu.

Roheline tee
Toitained: c, flavonoidid.

Musta teega võrreldes värskendava maitsega roheline tee on täis tervendavaid aineid. Rohelise tee (Camellia sinensis) on pärit samalt teepöösalt kust saadakse ka harilikku musta teed, kuid lehti töödeldakse testmoodi, jättes neis olevad olulised toitained puutumata. Rohelises tees sisaldavate polüfenoolide hulka kuulub näiteks vähktõve põhjustavate ainetega võitlev katehiin. Roheline tee alandab ka vererõhku ja kolesteroolitaset ning peatab veresoonte lubjastumise, vähendades südamehaiguste ja infarkti tõenäosust. Rohelist teed saab kasutada veel hamba ja igemepõletiku raviks. Roheline tee aitab ennetada ka allergiliste reaktsioonide (näiteks astma) puhanguid.

Tee pab olema kange, lase teel enne joomist tõmmata vähemalt 5 minutit. Mõned leiavad, et niisugune tee on liiga mõru ja joovad seetõttu lahjemat. Roheline tee on müügil lahtiselt ja kotikestena (Nt Prismas on saadaval RAINBOW sarja "Vihrea tee", pakis 20 tk, paki hind 0,60€. Teistes kohtades maksab roheline tee üle 1,5€ ja enam veel. Kuid pange tähele, mitte iga tee ei ole roheline. Valige just Roheline tee, mitte maitsestatud (!) või mõni muu toode mida müüakse rohelise sildi all. Muide eelpool mainitud "Vihera tee" maitseb ka lapstele!) Rohelise pakitee ostmisel valige tee, mida pole maitsestatud või puru ostmisel võimalikult vähe töödeldud, kuna sel juhul on sellest rohkem kasu ja see on kõrgekvaliteedine teepuru. Roheline tee maitseb hästi ka piimaga, kuid sellele võib soovi korral lisada ka mett või suhkrut.

Kuigi roheline tee sisaldab mustast teest vähem kofeiini, mõjub see siiski ergutavalt, mistõttu ei ole hea seda juua ärevuse korral või enne magamaminekut. Vanad kreeklased nimetasid teepõõsa lehti "jumalikeks lehtedeks" ning kasutasid hingamisteede haiguste ja astma raviks. Rohelise tee võime hävitada vabu radikaale tähendab, et see pidurdab tõhusalt organismi vananemisprotsessi.


Savoi kapsas - kähar peakapsas
Toiteained: vitamiinid b3, c, foolhape, beetakaroteen, kaltsium, raud, kaalium, glükosinolaadid (taimsed kemikaalid, mida leidub rohelistes lehtköögiviljades ja millel on tõhusad vähi vastased omadused), kiudained.

 

Savoi kapsas on võimas organismi puhastaja ning sisaldab beetakaroteeni, mille organism töötleb ümber kasvajat ennetavaks A-vitamiiniks. Glükosinaanid sisaldavad tugevatoimelisi ensüüme, mis aitavad kaitsta meid vähkkasvaja eest.

šiitake 
Toiteained: b1, b2, b3, c, raud, magneesium, fosfor, kaalium, lentinaan (šiitakeses leiduv toimeaine, mis stimuleerib T-rakkude aktiivsust ning on abiks vähi ravis), valgud.

Kõrgelt hinnatud seened ja võimsad haigustega võitlejad. šiitakeseened sisaldavad lentinaani, mis on polüsahhariidide ühend ning on praeguseks  ka laboratoorselt eraldatud ning litsentsitud Jaapanis vähivastase ravimina, kuna sellele on võime stimuleerida immuunsüsteemi vaenulikke rakke kahjutuks tegema. Lisaks päästab lentinaan valla viiruse- ja bakterivastase interferooni tootmise, mis võib pärssida HI viiruse arengut.

šiitakesed on muudest seentest kallimad, kuid tervise turgutamiseks piisab vähesest kogusest. Neid seeni võib kasutada värskelt, marineeritult, või kupatatult, valmistades sarnaseid toite kui meie metsaseentest.

Selle seene raviomadusi uuritakse maailmas rohkem kui mis tahes muu toiduaine oma. Neid on saadaval ka toidulisandina, kuid kuna seen ennetab veretrombide teket, ei tohiks verd vedeldavaid ravimeid tarbivad inimesed neid liiga palju süüa.

Kommentaare ei ole: